De Brandensianske anmeldere
og den fantastiske litteratur i Danmark

En gang imellem kan man blive glædeligt overrasket. Som her til aften, da jeg læste følgende citat af forfatterskolens rektor, Jeppe Brixvold, i Politiken (citatet kommer som svar på spørgsmålet om, hvad der kunne være bedre i mediernes litteraturdækning):

“Journalister, som ikke kun tænkte i brandesiansk samfundsdebat. En undersøgelse har vist, at den slags interesserer under 10 procent af voksne læsere. Men hvad læser folk så for? Dét er vigtigt at spørge til. Man skal her undgå den gamle freudianske idé, som Thykier vist abonnerer på, at fantasi kun handler om eskapisme og fortrængte behov. Fantasi er en udviklingsmulighed, personligt og for fællesskabet. Niveauet for diskussionen af historiske romaner, sci-fi, fantasy, horror og også de tv-serier, som skrives af virkelig gode forfattere, er for lavt i danske medier, og de genrer har ellers interessante perspektiver – litteraturhistoriske, psykologiske og politiske”

(Hele interviewet: https://politiken.dk/kultur/boger/art5996404/HVAD-MENER-DU-…-om-kritikken-af-Forfatterskolen-Jeppe-Brixvold)

Og hvor er jeg dog enig. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at de kulturradikale hader fantasy, og at de danske anmeldere ofte virker til at mangle helt grundlæggende  forudsætninger for at anmelde genrelitteratur (bl.a. fordi de hænger fast i det moderne gennembrud og stadig har Brandes og Pontoppidan som de absolut ypperligste eksempler på litteratur). Hvor har jeg dog tit ønsket vi havde litteraturanmeldere der tog populærkultur lige så alvorligt som f.eks. Informations filmanmelder Christian Mongaard, eller DRs Jacob Stegelmann.

Lad os håbe Brixvolds ord forplanter sig ud i de danske anmelder-kredse!

Dette indlæg blev udgivet i NYHEDER. Bogmærk permalinket.